Cada vegada que m’he de posar a dissenyar un logo tinc en compte una sèrie de factors per tal de fer-ho el millor possible. Com sabeu, els que seguiu el meu blog, tinc un altre blog de recursos sobre disseny gràfic en català: dubtes il·lustres. Allà hi publico més coses sobre com fer coses (il·lustrades i dissenyades).
Aquí van els meus consells…
- Fons transparent. Per si després el logo va a sobre un estampat o un bloc de color.
- Treballa vectorial. Pots fer proves amb el psd si t’hi sents còmode però la versió final ha de ser vectorial (EPS,PDF o ai)
- Guarda una versió en RGB a 72 ppp per web i una en CMYK a 300ppp per impremta.
- Sigues simple: els logos no han d’estar plens de coses. la seva funció és que es puguin llegir i que siguin reconeixibles. Eviteu les ombres i els contorns a les lletres així com degradats de colors. Menys és més!
- Posa’t un límit de fonts. 1 o 2 màxim seria la meva recomanació.
- Cuida el to de la marca que ha de representar. Estudia si és seriosa, elegant, fresca, per a nens, divertida, sanitària, … Cada públic té les seves necessitats.
- És important entendre la diferència entre logo i capçalera. El logo ha de ser versàtil i poder-se utilitzar d’una manera neta en qualsevol entorn… en un cartell al costat d’altres logos, en un bànner petit, en una capçalera del facebook en gran, etc.
- Pot tenir o no tenir text un logo. Si la marca no és prou coneguda encara, jo aconsellaria que s’hi pugui llegir el nom.
- No facis servir una foto com a logotip. Encara que sigueu fotògrafs.
- Pensa en el logo com una taca. Que quedi cohesionat i que formi una imatge en si mateix.
- Pensa en un format quadrat (orientat a les xarxes socials i a cartells, segells, patrocinis, etc..) i un horitzontal (per la web i a capçaleres de les xarxes socials).
- Compte amb els marges interiors. Que si fem el logo petit encara s’entengui i no s’ajuntin tots els traçats com un pegote) i compte amb els marges externs. Que si va acompanyat d’altres logos se li respecti el seu espai.
- Fes tantes proves com necessitis però entrega al client dos o tres com a màxim. I això només la primera vegada. Moltes vegades el client no sap que vol i està bé guiar-lo. A partir d’una d’aquestes propostes treballeu plegats fins arribar al logo final.
- Sigues generós. Entrega al client, almenys jo ho faig, un petit manual de com funciona el logo. Perquè si passen els anys i perd l’arxiu, sigui capaç de reproduïr-lo sabent quina font era, quin color… Ja sigui tornan-te a contractar a tu i els teus serveis o a un altre.
- La última però no la menys important: Cal tenir una raó i un “per què”.
Si algú pregunta “per què aquest color?” O “per què aquesta font?” cal tenir una resposta ben pensada. Això vol dir que el teu logotip està ben pensat, i que reflecteix allò que la marca desitja. Si el client demana coses que tu consideres que no funcionen, argumenta-les bé i no perdis la paciència.