Carregant ...

Tarifes d’il·lustració i disseny gràfic

anduluplandu | copic by anduluplandu

Aquest tema és per a dissenyadors, il·lustradors i clients un dels més confusos i que més preguntes genera a la xarxa. Sobretot per a tots aquells professionals que acaben de començar, o clients que demanen aquests serveis gràfics per primera vegada i poden anar una mica perduts.

Cal dir que no existeixen unes tarifes estàndard sobre el que val una il·lustració, un disseny d’un logotip, un disseny d’un flyer etc. Només cal accedir a Internet per veure el preu de la multitud de pàgines web que ofereixen serveis de disseny i il·lustració per adonar-se que cada lloc dóna un preu diferent.
En la meva experiència professional com il·lustradora i dissenyadora, m’ha passat que contacten amb mi clients que em pregunten obertament “Quant em podria costar que em facis un logo?” o necessito que il·lustris un llibre “Per quant em sortiria?”
Per això amb aquest article, explicaré alguns factors que influeixen en el preu d’un pressupost o en el resultat final d’una factura.

Els 8 Punts bàsics per obtenir un pressupost ajustat de disseny i il·lustració

 1. Briefing: El primer punt indubtable és el Briefing un tema que vaig comentar detalladament en un article en aquest mateix bloc. Sense un Briefing no es pot començar cap projecte ja que és la peça fonamental per a l’èxit en tots i cadascun dels sentits. Tant per al client com per al professional gràfic.
 2. Temps: El temps que es triga per a l’execució del projecte gràfic, principalment depèn de la complexitat del projecte i és una dada més a valorar. El timming: per a quan ho vol el client?
 3. Material gràfic: Materials que aporta el client al projecte, imatges, textos, etc. Un punt que incrementa la factura del client és quan es necessiten imatges o fotografies de bancs d’imatges o altres recursos que siguin de pagament.
  També és important que els materials gràfics que aporta el client siguin de bona qualitat i tinguem drets d’autor controlats, si requereixen un esforç extra per part del dissenyador per exemple: una imatge del logotip que sigui de mala qualitat i necessita ser tornada a dibuixar seria un factor a comptar en l’increment del preu del projecte.
 4. Quantitat de treball: Quant em podria costar il·lustrar un llibre? Tot depèn de la quantitat d’il·lustracions. És obvi que no costen el mateix 3 il·lustracions que 6, 20 o 200.
 5. Mida del treball: per entendre aquest punt ràpidament, no costa el mateix il·lustrar una pàgina dinA4 que una il·lustració DinA5. El mateix passa en el disseny no costa el mateix un disseny de cartell que d’una targeta, ja només per la grandària.
 6. El no tenir les coses clares: Aquest és un punt especial per als clients, tots els projectes s’aclareixen i es decideixen amb el briefing abans de començar a dissenyar o il·lustrar.
  El haver de modificar dràsticament el projecte pels dubtes del client en no haver tingut les coses clares des del principi suposaria un increment final de l’encàrrec.
 7. Modificacions: Aquest punt segueix a l’anterior, normalment abans de finalitzar un projecte gràfic se sol donar diverses oportunitats per modificar el treball fins a obtenir el resultat final. Però un cop obtingut l’aprovat per ambdues parts qualsevol modificació d’última hora que es requereixi també seria cobrada a part.
 8. La Repercussió i visibilitat/prestigi que tindrà la feina. No és el mateix un disseny per una botiga local que per una multinacional…

Espero que us ajudi una mica  l’hora de decidir què valen les coses.

+ info: Daniel Molina Laporta: http://www.dmcreativo.com/blog

Deixa un comentari